PLM start niet waar PDM eindigt maar omvat de volledige levenscyclus van een product, inclusief het design en beheren van productinformatie. Het is een strategische aanpak.
PDM is ontstaan om een “Single Source of Truth” na te streven, nadat er iemand voor de zoveelste keer een wijziging heeft doorgevoerd op een part dat in tientallen samenstellingen gebruikt werd. Versiebeheer en de introductie van een release proces stonden hier centraal om betere samenwerking aan samenstellingen te bevorderen. Zo helpt een PDM-systeem met het beheren van:
Het managen van productdata zoals CAD–gegevens, stuklijsten en tekeningen ging zo een stuk makkelijker maar het blijft een engineering feestje.
PLM gaat verder door organisatie breed te kijken naar het ontwikkelproces en betrekt meerdere afdelingen. Denk aan issue-management om customer feedback te beheren, varianten voor productmanagers, een formeel change proces dat rekening houdt met de impact van een wijziging op bestaande producten, en meer. Om dit te ondersteunen met software moet de onderliggende datastructuur van een PLM-oplossing wezenlijk anders zijn dan van een PDM-oplossing. Een PDM-oplossing kan net als Windows Explorer file–based zijn, maar deze methode is voor een PLM-systeem niet geschikt. Prima voor basis functionaliteiten maar om de relatie tussen onderdelen en requirements, configuraties of manufacturing in te zien is de datastructuur van PLM-systemen item-based waarbij de CAD-file slechts één van de vele specificaties is van het item.
PLM–systemen omvatten doorgaans een PDM-oplossing en andere modules zoals requirements, manufacturing, variant en portfolio management. Het voordeel van een PLM–systeem met PDM-oplossing ten opzichte van een stand-alone PDM–oplossing is dat je binnen PLM de mogelijkheid hebt om modulair uit te breiden. Het is een strategische zet met het streven naar een holistische aanpak in plaats van geïsoleerde oplossingen per afdeling. Streeft u ernaar om de informatiestroom tussen Engineering en Manufacturing te bevorderen? De productstructuur van requirements tot service inzichtelijk te krijgen? Dit is waar PLM en bijbehorende software kunnen helpen.
Veel PLM-implementaties starten vanuit PDM–perspectief. Niet gek aangezien productdata de backbone is voor veel PLM-functies, maar helaas zien wij hierdoor dat veel organisaties PDM doen in een PLM-systeem. Het zijn een beperkt aantal bedrijven die daadwerkelijk de volwassenheid hebben om een PLM-implementatie organisatie breed te trekken. In de webinar ‘’Hoe PLM-mature is uw organisatie?” wordt dit verder uitgelicht door Franke Meijers. Hij gaat dieper in op PLM–volwassenheid en wat nodig is om een PLM–traject te starten.
Kort samengevat, PLM is verantwoordelijk voor het proces en systeem waarin de productontwikkeling plaatsvindt. PDM is verantwoordelijk voor het managen van de productinformatie, zoals CAD–gegevens en stuklijsten, en is een onderdeel van het gehele PLM-proces. Beperkt u zich tot alleen PDM, dan loopt u vroeg of laat tegen schaalbaarheid problemen aan, lastige traceerbaarheid van data of inefficiënte manieren van communiceren tussen afdelingen. Aan de andere kant slaat een PLM–oplossing zonder PDM de plank mis. Hoe mooi de oplossing ook is, de basis ontbreekt.
Dus wat heeft u nodig? PDM of PLM? Hoogstwaarschijnlijk beide.
Download hier de Quick Guide to PLM voor meer informatie en best practices > Download nu